Korku Nedir ? Nasıl Baş Edilir ?

Korku kendi bütünselliği içinde her alana yayılmakta hemen, hemen herkesin üzerinde var olan, kimi zaman farkında olduğumuz ya da bilinç altımıza yerleşen ama farkına varamadığımız korkular. Korkular nedir, nasıl baş edilir ve bu konular da ne kadar bilgiye sahibiz.

Korku Nedir ?

Korku sözcük anlamıyla ifade edersek ‘’ Bir tehlike ya da tehlike düşüncesi karşısında duyulan endişe, kaygı, üzüntü ve kötülük gelme ihtimali’’ şeklinde tanımlayabiliriz. Türk Dil Kurumunun (TDK) web sitesin de yer alan tanıma göre ise ‘’ Korku, gerçek veya beklenen bir tehlike ile yoğun bir acı karşısında uyanan ve coşku, beniz sararması, ağız kuruması, kalp, solunum hızlanması vb. belirtileri olan veya daha karmaşık fizyolojik değişmelerle kendini gösteren duygu.” Korkunun biz insanları ilgilendiren tarafı ise bedensel boyutta yaşanan hislerimiz.

Dilimiz de korkuları çok iyi anlatan deyim ve atasözleri vardır. ‘’ Korkudan eli ayağı tutmamak, eli ayağı kesilmek, dili tutulmak, nefesi kesilmek ‘’ gibi korkuların gücünü ve yan etkilerini çok iyi anlatmakta. Günlük yaşantımızda zaman zaman huzursuzluk ürkme halinde, dehşet ve korkuyla beraber subjektif olarak bir çok korku dereceleri yaşarız. Yapılan araştırmalar da korkunun fizyolojik ve bedensel olarak kişinin otonom sinir sistemlerin de ve salgı bezlerin de meydana gelen değişimlerdir.Korkuyu yaşayan kişiler de yapılan kan muayenelerin de serumda bazı maddelerin (adrenalin kortizol gibi ) artış olduğu deri damarlarının büzülmesi kılların dikilmesi (ürperme) kan dolaşımının artması, nabzın hızlanması, terleme, titreme gibi

Korkunun Oluşma Nedenleri ?

Buna yönelik bir çok kuram olmakla birlikte bilişsel davranışçı açısından bakmak gerekirse korkular öğrenilmiş bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin: Deprem de evi yıkılan birinin her hangi bir eve girmekte sıkıntı yaşar. Ya da çocukken fiziksel şiddette uğrayan bir çocuk, dayağın çok can yakan bir olay olduğunu öğrenir ve dayaktan korkar. Bu durum da korkunun nedeni olayın kendisi değildir. Olaya kişinin kattığı yorumlar sebep olmaktadır.

Korku Türleri

Sosyal ve psikolojik olarak yaşantımızda yaşadığımız korkular vardır. Bunlar Red edilme korkusu , yükseklik korkusu ,toplum için de acaba ne derler korkusu vs. gibi yaşanan korkular vardır.

Korku ve Tedavileri

Yaşantımız da var olan bir çok psikolojik rahatsızlıkların tedavisi olduğu gibi korkuların da tedavileri vardır. Bunlar psikoterapi yöntemleri , ilaç tedavi yöntemleri ve stres yönetimi teknikleri ile korkunun tedavisi yapılmaktadır.

Bir Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir