İlişkilerde Aldatma

İlişkilerin çoğu karşılıklı duygular ile başlar. Heyecan, tutku, arzu, aşk, sadakat, sevgi, özlem… Ancak şu bir gerçektir ki bu duygular sonsuza dek aynı kalmaz. Zaman içerisinde azalabilir ve başka bir duyguya dönüşebilir. Duygular ne kadar yoğun olursa olsun her zaman aynı şiddette hissedilmesi mümkün değildir. İlişkilerin sürdürülebilmesinde en önemli şey , duygunun aynı kalması değil duyguların değişebileceğini kabul etmek ve duyguların dönüşümüne olumlu katkı yapabilmektir.

Aldatma tek bir nedenle açıklanması zor olan derin bir konudur. Sevgi bitti aldattım, seks yoktu aldattım, heyecan isteğime yenik düştüm, zaaflarımı kontrol edemedim aldattım hepsi aldatma için kişiye göre iyi bir neden olabilir. Bazı kişiler için aldatma bir ilişkiyi bitirmek için kuvvetli bir sebepken, bazı kişiler için ilişkiye ikinci bir şans verilebilir. Maalesef bu konuda tek bir doğru yoktur.

İlişki içinde olan sadakatsizlikte bir suçlu bir de kurban vardır. Çünkü burada olan şey güven ihlalidir.

Aldatılan eş her zaman kendinde bir eksiklik arar. Aldatılan eş sürekli kendini suçlama eğilimindedir ve daha az güzel, daha az seksi ya da daha az anlayışlı olduğunu düşünerek kendini suçlar. Halbuki sadakatsizlik, aldatan eş ve onun kendini arama süreci ile alakalı bir durumdur.

“Sadakatsizlik”  aldatma ya da aldatılmaya giden sürecin bir parçası da ilişki ve evlilik içinde hem ilişkiye hem partnere verilen roller ve anlamdır. Eşlerin birbirinden mükemmellik beklemesi ve partnerinin bütün ihtiyaçları karşılamasını beklemek, en iyi eş, en iyi ebeveyn, en iyi arkadaş olmasını beklemek , iki taraf içinde gerçekçi olmayan beklentilere ve sorumluluğa sebep olur. Bu beklentilerin gerçeğe dönüşmesi çok zordur. Beklentiler kusursuzluk içerdikçe ilişki içinde bir şeyler hep eksik kalmaktadır. Bu durum da beraberinde sadakatsizliği getirebilmekte, aldatma kaçış planın bir parçasını oluşturmaktadır.

Aldatma ve Çift terapisi

Çift terapisine “aldatma” kriziyle başvuran eşlerin sayısı azımsanamayacak kadar fazladır. Sadakatsizlikten sonra da ilişkiye devam etmek mümkündür ama nasıl?

Sadakat tanım olarak karşısındakine güçlü ve içten bağlılık anlamına gelir bununla beraber ilişki içerisinde çiftler arasında ne olursa olsun çözmeye gönüllü olmakta sadakat kavramının bir parçasıdır. Eğer çiftler aralarında çıkan krizleri çift ve bireysel olarak çözmeye gönüllü iseler bu süreçten daha da güçlenerek çıktıklarını görmek mümkündür.

Aldatılma öğrenildikten sonra ilişkide sarsıntıya uğrayan ilk duygu güvendir. Güven ilişkinin temelini oluşturan en önemli belki de en üst katmanıdır. Bu nedenle ikinci ilişki devam ediyorsa terapiye asla başlanmaz. Diğer ilişkinin sonlanmış olması çok önemlidir.

Güven bağlantısının yeniden oluşması zaman alır. Bazen yeniden bir güven tanımı yapılır, kişiler ilişki içinde birbirlerine ilişki içinde olmasını arzuladıkları yeni kuralları aktarır ve bunlara iki tarafta uyum sağlamaya çalışır. Nasıl bir bebek yeni yürümeye başladığında defalarca yere düşer ve sonrasında yürümeye başlarsa ilişki içinde bu davranışların oluşması aynı şekilde zaman alır. Bazen eksik olur, bazen hiç olmaz, bazen fazla olur ama ilişki devam ettikçe o da rutinini bulur.

Mağdur olan taraf için şüphe bir kere zihne girmiştir. Bundan sonra olan her durumda şüphe sıklıkla ilişkiyi kemiren bir kurda dönüşme ihtimalini taşır. Çoğunlukla aldatma sonrası ilişkinin devam etmesini engelleyen şey budur. Karşı tarafa hatasını telafi etme şansının verilmemesi.

Aldatan taraf ise sürekli kendini aklama, güveni yeniden kazanma ve mağdur tarafın olumsuz duygularıyla mücadele etmek zorunda kalır. Bir taraftan ilişkiyi kaybetme stresi üzerinde bir baskı oluşturabilir. Biren fazla cephede var olmak oldukça zor ve yorucudur.

Sıfırdan bir yapı oluşturmak kolaydır. Var olan yapının üzerine yenisini eklemek çok daha fazla zaman ve emek gerektirir. Daha fazla sabır, daha fazla sevgi, daha fazla özveri sürecin en önemli kısmını oluşturur.

Bireysel destek mi çift terapisi mi?

Evlilik içinde yaşanan bu kriz bireyler üzerinde ayrı ayrı yıpranmaya yol açabilir. Travma etkisi bireysel olarak kişilerin üzerinde olumsuz duyguların şiddetlenmesine bunun sonucu olarak ruhsal bozuklukların gelişmesine zemin hazırlayabilir.

Aldatma sorunuyla başvuran çiftlerin aklında genellikle bu soru olur. Bireysel destek mi  çift terapisi mi? Sadakatsizlik ilişki içinde yaşanan bir ilişki problemidir. İlişkinin devamına karar verilmiş ise çift olarak destek almak ilişkinin tekrar canlandırılması ve onarılması için en sağlıklı olanıdır. Fakat bazı durumlarda bireysel destek almak da önemli olabilmektedir. Çünkü duygusal travmanın etkileri kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

Bir Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir